|
ΈΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΦΎΤΕΜΑ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΑ ΘΑΜΝΟΣ ΠΡΟΤΙΜΆΜΕ ΜΠΟΥΚΆΛΙ ΑΠΌ ΓΆΛΑ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΜΕΓΆΛΟ ΛΑΙΜΌ ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΓΉΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΌΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΎΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆ ΌΤΑΝ ΧΟΝΤΡΎΝΕΙ Ο ΚΟΡΜΌΣ ΘΑ ΣΤΡΑΓΓΑΛΊΣΕΙ ΤΟ ΦΥΤΌ |
Τα εργαλεία φαίνονται: σκερπάνι και μυτερή μπετόβεργα 10 mm πάχος & 30 – 40 cm μήκος.Καρφώνουμε τη βέργα 12 - 15 πόντους τη βγάζουμε στριβοντας και τραβώντας και βάζουμε το κλαρί μαζί με το λαιμό του μπουκαλιού για πότισμα. Αν θέλουμε πριν βάλουμε το κλαρί το ξύνουμε 2 – 3 πόντους στο κάτω μέρος, το βουτάμε σε νερό, πασπαλίζουμε με ορμόνη ριζοβολίας (μόνο στο σημείο που το ξύσαμε) και το φυτευουμε. Τώρα, αν είμαστε μερακλήδες, πριν το φυτέψουμε ρίχνουμε στη τρύπα που ανοίξαμε λίγο περλιτη να κρατάει υγρασία στο κλαρί για να κάνει πιο εύκολα και σίγουρα ρίζες. Μπορούμε να κάνουμε έναν ανεμοφράκτη στο μελισσοκομείο και να έχουμε και ανθοφορία 6 - 7 μήνες ίσως και παραπάνω (από τέλη Σεπτέμβρη μέχρι Απρίλη).
|
ΔΕΝΔΡΟΛΊΒΑΝΟ: ΕΊΔΟΣ ΈΡΠΟΝ |
Αν έχουμε πλάγια βράχια πάει το έρπον. Αν κάνουμε ανεμοφράκτη πάει ο θάμνος. Δεν το τρώνε πρόβατα, κατσίκια κ.λπ. και δεν το επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες (ιδανικό για μελισσοκομία ξεχειμωνιάσματος).Το καλοκαίρι το ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα, τα πρώτα 3 χρόνια. Ενα ποτήρι νερο τη φορά είναι αρκετό. Με τον παραπάνω τρόπο φυτεύω και ΛΕΒΑΝΤΕΣ και ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ, η μόνη διαφορά είναι ότι θέλουν πιο συχνό πότισμα όχι μόνο την περίοδο ριζοβολίας αλλά για πάντα. Ένας άλλος τρόπος πολλαπλασιασμού αλλά για δέντρα τώρα είναι ο εξής: πάλι με μπουκάλι αλλά νερού αυτή τη φορά. 1. Αφαιρούμε τον πάτο 2. Το σκίζουμε από το λαιμό μέχρι κάτω όλο 3. Επιλέγουμε το δέντρο που θέλουμε. 4. Βρίσκουμε ένα νέο κλαρί, με το μαχαίρι το ανοίγουμε στα δύο και βαζουμε ένα ξυλάκι σαν σπίρτο ανάμεσα στην τομή που κάναμε να το κρατά ανοικτό, το βρέχουμε λίγο στην τομή και πασπαλίζουμε ορμόνη ριζοβολίας. Μετά περνάμε το μπουκάλι στο κλαρί απο την τομή και το γεμίζουμε ελαφρύ χώμα με περλίτη ανακατεμένο για να κρατάει υγρασία και να κανει ριζες (αν εχουμε κομποστ βαζουμε αντι για χωμα). Τώρα πρεπει να το κοιτάμε να μην μεινει στεγνό, πρέπει να έχει πάντα υγρασία το χώμα η το κομπόστ. Μέχρι να δούμε ότι έκανε ρίζες. Τότε το κόβουμε και είναι έτοιμο για φύτεμα. Κομπόστ μπορούμε να βρούμε κάτω από δέντρα που ρίχνουν τα φύλλα τους και έχει σκιά και υγρασία. Εκεί με το χέρι εύκολα μαζεύουμε όσο χρειαζόμαστε. Ορμόνη ριζοβολίας έχουν τα γεωργικά είδη και τα φυτώρια με 3 εως 5 ευρώ το μπουκαλάκι. Την τομή του μπουκαλιού την περνάμε με ταινία. Επίσης, στο κάτω μέρος του λαιμού από έξω δένουμε ένα κλαράκι σαν σταυρό με το κυρίως κλαρί να κανη στοπ το μπουκάλι. Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες εκτός από το καλοκαιρι. ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΥΓΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΟΜΗ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΚΑΛΙΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΦΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΩΝΕΙ ΔΑΧΤΥΛΑ.
πολύ καλό. Μπράβο
ΑπάντησηΔιαγραφή