Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΘΥΜΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑΠΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ

Τα εργαλεία φαίνονται παραπάνω. Το πλαστικό τσέρκι είναι 9cm μάκρος και παει στο μέσα μέρος του ρεσω  και με το συρραπτικό το  πιάνουμε δεξιά αριστερά  μισό  δίχαλο  στο  αλουμίνιο και μισό στο τσέρκι.Το αλουμίνιο είναι από ρεσω κερί και χωράει 11γραμαρια θυμολης.Η σήτα είναι πλαστική 18επι15cm.Το βάρος του ρεσω άδειο είναι 1,2γραμ.
Με το καρφωτικο θα πιάσουμε τη σήτα κάνοντας τσάκιση στο μέσον της  να κάνει  κοιλιά στο κάτω μέρος  ώστε  όταν  μπη το ρεσω με τη   θυμολη  να  έχει 2cm κενό για να διαχέονται με την εξάτμιση ομοιόμορφα προς τα κάτω οι ατμοί. 
Ξεκινάμε θεραπεία όταν η θερμοκρασία ημέρας είναι άνω των  15 βαθμών  Κελσίου έως 25 ,άνω τον 25 μπορεί να έχουμε προβλήματα γιατί σε ψηλές θερμοκρασίες εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα θυμολης και ενοχλεί το σμήνος.Τώρα αν οπωσδήποτε έχουμε πρόβλημα βαρρόας μεγάλο και θερμοκρασία μεγάλη  ξεκινάμε και κάνουμε σκιά με φελιζολ δεν κλείνουμε αεραγωγούς και αν έχουμε κινητό πατω με σήτα τον ανοίγουμε , βάζουμε για αρχή 1γραμαριο θυμολης να συνηθίσουν τη μυρωδιά της,το ρεσω δεν το κατεβάζουμε πολύ κάτω και την τάπα την αφήνουμε μισάνοιχτη και βλέπουμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε στην κυρίως θεραπεία.Αλώστε ο τρόπος αυτός έχει το πλεονέκτημα ότι διαχειριζόμαστε τη θυμολη εξωτερικά σχεδόν δίχως μελισσοκομικη προσωπίδα αναλόγως τον συνθηκών πάντα κρίνουμε και πράττουμε. Πάμε λοιπόν στη κύρια θεραπεία όταν η  θερμοκρασία ημέρας είναι 15-25 Κελσίου. Ξεκινάμε  αν  έχουμε κηροπανα τα βγάζουμε,η τα κάνουμε ρολό και τα βάζουμε στο 1 πλαίσιο πανο. . Κλείνουμε με ταινία 2 αεραγωγούς ένα μπροστά και ένα πίσω διαγώνια .  Βάζουμε    στη ζυγαριά 11γραμαρια θυμολη το  γεμίζουμε  το ρεσω και μας δείχνει 12,2γραμ, με το βάρος τσέρκι συνδετήρες συρραπτικού και αλουμίνιο, και το τοποθετούμε από τη τάπα να στέκεται ίσια όπως παρακάτω φώτο..Παρακολουθούμε εύκολα το κατά πόσο εξατμίζεται η θυμολη ανοίγοντας τη τάπα και κοιτώντας,δίχως να το τραβήξουμε έξω κάθε 7 μέρες, αν δούμε ότι δεν εξατμίζεται και είναι πετρωμένο ρίχνουμε λίγο οινόπνευμα άσπρο και το παρακολουθούμε.Ζητούμενο μας είναι να εξατμίζεται δηλαδή να λιγοστεύει ο όγκος της και να παραμείνει για 28 ήμερες για να πιάσουμε όλο το κύκλο του βαρρόα  και του  γόνου που υπήρχε πριν τη θεραπεία και αυτού που ξεκίνησε ενόσω βάλαμε τη θυμολη. Αν χρειαστεί βάζουμε άλλα 5-6γραμαρια θυμολη. Στο τέλος της θεραπείας 28 ημερών αν έχει μήνη θυμολη μαζί με τα ρεσω τα αποθηκεύουμε καλά κλεισμένα  συσκευασμένα για επόμενη χρήση. Αν δεν βάλουμε σήτα κάτω από της τάπες,κόβουμε μακρύτερα κομμάτια πλαστικό τσέρκι για να πατήσει το ρεσω στα πλαίσια,και βάζουμε σήτα στο ρεσω για να μην έρχονται οι μέλισσες σε επαφή με τη θυμολη,η σήτα αυτή θα εχει σχήμα σα ρολόι χεριού με το λουράκι,και με το συρραπτικό θα την πιάσουμε δεξιά αριστερά στο τσέρκι.Αν προπολισουν τη σήτα  την καθαρίζουμε η την αλλάζουμε με καινούργια.
                                 

Αν έχουμε κινητούς πάτους με σήτα και συρτάρι θα δούμε από τη πρώτη μέρα το μέγεθος της προσβολής από τα βαρρόα που θα πέφτουν και θα βγάλουμε στατιστικά για τα μελίσσια μας.Σε ένα μελισσοκομείο η προσβολή των βαρρόα είναι ίδια για όλα τα μελίσσια,απλά κάποια αυτοκαθαρίζονται και γιαυτό υπάρχει διαφορά.Αυτά που έχουν λιγότερα βαρρόα τα σημειώνουμε για να βγάλουμε μάνες την Άνοιξη..Και δίχως σήτα πάτους να έχουμε  η και σταθερή γωνοφωλεια πάλι βλέπουμε  βάζοντας μια επιφάνεια είτε πλαστική η χαρτόνι 30επι 50cm το αλείφουμε με βαζελίνη και το συρουμε μέσα  ίσα να εξέχει για να μπορούμε να το τραβήξουμε  πάλι προς τα έξω για έλεγχό,το χαρτόνι η το πλαστικό που θα αλείψουμε με βαζελίνη το μπροστά μέρος που το πιάνουμε και που παταν οι μέλισσες οταν μπαινοβγαίνουν δεν το αλείφουμε δηλαδή αφήνουμε 10cm καθαρή επιφάνεια, τέτοια χαρτόνια έχουν κάποια ημερολόγια τοίχου. Την επιφάνεια  χαρτόνι η πλαστικό θα την αφήσουμε της 3 πρώτες μέρες μετά έλεγχος και σημείωση προσβολής και τα παίρνουμε για μελλοντική χρήση.ΠΡΟΣΟΧΉ ΠΕΡΝΟΎΜΕ ΜΕΤΡΆ ΚΑΤΆΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΧΗΜΙΚΆ ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΈΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΈΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου