Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

ΠΛΑΙΣΙΟΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ


  
 Ένα πολυεργαλείο για το μελισσοκόμο είναι το πλαισιοδιάφραγμα που φτιάχνεται εύκολα φτηνά και αξίζει να κατασκευάσουμε.Τα υλικά είναι πιχάκι 2χ1cm,  1πλαστικό βασιλικό διάφραγμα  3 κομμάτια σαμπρέλα διπλή για τους μεντεσέδες, 4νοβοπανοβιδάκια, 2κοματάκια10cm τηλεφωνικό καλώδιο μονόκλωνο.  Ξεκινάμε και κόβουμε 4κομάτια πιχάκι19cm, και 4κοματια 42,3cm, τα ενώνουμε με καρφωτικό και δίχαλα στης γωνίες να γίνουν 2 παραλληλόγραμμα τελάρα,έπειτα παίρνουμε ένα βασιλικό διάφραγμα πλαστικό μετρώντας από της άκρες προς τη μέση κόβουμε με το κόφτη καλωδίων 2 κομμάτια 22cm ,τα καρφώνουμε με σφυρί και τσαγκαροπροκάκια γύρω γύρω,στα τελάρα και με το καρφωτικό και δίχαλα το κάτω μέρος που δεν έχει πλαίσιο πλαστικό,μετά το βάζουμε πάνω σε ένα πλαίσιο όρθιο ανάποδο και καρφώνουμε τους 3μεντεσέδες από σαμπρέλα με δίχαλα,μετά με λεπτό τρυπανάκι1,5mm κάνουμε 4 τρύπες οδηγούς και βιδώνουμε τα 4βιδάκια στης πάνω άκρες,και επάνω τους τυλίγουμε τα καλωδιακά για να το κλείνουμε.Σαν μπούσουλα θα έχουμε ένα πλαίσιο που χρησιμοποιούμε,διότι υπάρχουν διαφορές κατασκευαστών μικρές μέν αλλά ικανές για λάθη, και εμείς θέλουμε να ταιριάζει στο μεγαλύτερο ποσοστό τον πλαισίων που χρησιμοποιούμε με ακρίβεια, για το λόγω αυτό μετράμε και κόβουμε βάση τον δικών μας πλαισίων.[cm ίσον πόντος] [mm χιλιοστό]
ΜΕΝΤΕΣΕΔΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΡΦΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΔΙΧΑΛΑ     ΚΑΙ ΔΙΠΛΗ ΣΑΜΠΡΕΛΑ ΚΑΝΗ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΚΟΜΑΤΑΚΙ 6cm ΠΕΡΙΣΕΥΗ ΟΤΑΝ ΚΟΨΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΑΣ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 
Νούμερο ένα σε χρησιμότητα είναι για να ξεγονιαζουμε τα μελίσσια τήν εποχή που θέλουμε να κάνουμε θεραπεία γιά τό βαρώα.  Κλείνουμε τη βασίλισσα σε ένα πλαίσιο με μέλι η με γύρη ώστε να μην έχει ανοιχτά κελιά για γέννα,καί όταν ξεγονιάσει κάνουμε θεραπεία σωστά με τη μεγαλύτερη επιτυχία.Καλό θα ήταν όσα είναι τα μελίσσια μας να έχουμε και τόσα πλαισιοδιαφράγματα,η τουλάχιστον τα μισά,ώστε να κάνουμε θεραπεία τουλάχιστον σε δυο χρονικά  διαστήματα.χωρίς καθόλου γόνο σε όλα τα μελίσσια μας μισά μισά..Παρακάτω ορισμένες ακόμα χρησιμότητες που εχω  εφαρμώση προσωπικά.
ΟΤΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΟΝΑΚΙΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΡΒΕΣ ΙΔΙΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΠΛΑΙΣΙΟΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΜΕ ΣΥΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΚΕΛΙΑ ΝΙΚΟΤ  ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ  ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΕΝΑ  ΜΕΛΙΣΣΙ   ΑΦΟΥ ΓΕΝΗΣΕΙ Η ΜΑΝΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΝΑΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ 10ΠΛΑΙΣΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 72 ΩΡΕΣ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΛΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΕΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ   4 ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΑ 
ΠΛΑΙΣΙΟΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ ΜΕ ΚΛΟΥΒΙΑ ΚΑΙ ΒΕΡΓΕΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ  ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗ ΣΕ ΒΑΣΙΛΕΜΕΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΜΕ ΓΟΝΟΙΜΟΠΟΙΙΜΕΝΕΣ ΜΑΝΕΣ

    2 ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΣΕΣΚΕΥΕΣ ΒΑΣΙΛΙΤΡΟΦΙΑΣ      ΚΑΙ Η ΦΡΕΣΚΙΑ  ΑΚΟΝΙΖΙΑ  ΜΕ ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΑΝΘΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΡΙ

ΣΕ 10ΑΡΙ 2 ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΒΑΣ ΠΟΛΤΟΥ 


ΦΤΙΑΞΙΜΟ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕ 10ΑΡΙ ΜΕ ΤΗ ΜΑΝΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΗ  ΣΤΟ  ΠΛΑΙΣΙΟΔΙΑΦΡΑΓΜΑ

ΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΛ  ΕΧΕΙ ΤΗΣ ΣΩΣΤΕΣ  ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΠΛΑΙΣΙΟΝ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ 

Μπορούμε να έχουμε εφεδρεία γονιμοποιημένον βασιλισσών μέχρι 5πλαισιοδιαφράγματα με 5μάνες, σε ένα πάτωμα,διότι πρέπει να μην εφάπτονται να αφήνουμε κενά μεταξύ τους δεξιά αριστερά για να μετακινούνται οι εργάτριες.
ΠΛΑΙΣΙΟΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΜΕ ΕΖΙ ΚΟΥΙΝ ΚΑΙ ΒΕΡΓΕΣ ΚΕΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗ  ΓΙΑ ΓΕΝΝΑ     ΚΑΙ  ΟΙ ΒΕΡΓΕΣ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΕΙΑΣΤΟΥΝ  ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΝΙΚΟΤ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΜΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΥΡΙΟ ΡΟΛΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΝΑ ΣΤΟ ΕΝΑΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΛΕΥΤΕΟ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ 10 ΠΛΑΙΣΙΑ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟΔΙΑΦΡΑΓΜΑ.

Είναι πολυεργαλειο μπαλαντέρ με τα όλα του,και υπάρχουν αρκετές ακόμα χρήσεις που δίνει λύσεις.                                     ΚΑΛΑ ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ9 σχόλια:

 1. Σας κάνω γνωστο για μια προσπάθεια βοήθειας που γίνεται προς Μελισσοκόμους που έχουν πληγεί από διάφορες καταστροφές.όπως Πυρκαγιά και Δηλητηριάσεις από άλλους Μελισσοκόμους.

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  www.beesupported.blogspot.gr
  Σοφία Γασπαράτου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλε μου εάν έχεις προσέξει στο you tube ο ρουμάνος βασιλοτροφος το χρησιμοποιεί στα μελίσσια αποπεράτωσης με σταθερή την μια πλευρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο λόγος που το ονομάζω μπαλαντέρ και πολυεργαλειο αυτός είναι φίλε Ανώνυμε,και αν σου είναι εύκολο γράψε τη διεύθυνση του Ρουμάνου που λες.

   Διαγραφή
 3. Χρονια Πολλά κύριε Αντώνη και Καλή Χρονιά να χουμε με υγεία!
  Πολλούς χαιρετισμούς
  Θωμάς Κατσαρός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. χρόνια πολλά ,καλή χρονιά,υγεία και ευτυχία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Χρόνια Πολλά κ Καλή Χρονιά με υγεία αγάπη και ευτυχία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλή Χρονιά!
  Ωραία η κατασκευή με το πλαισιοδιάφραγμα !
  Αλλά νομίζω πως η χρήση του για θεραπεία βαρρόα , περιμένοντας να εκκολαφθούν οι μέλισσες θα περάσει αρκετός χρόνος και το μελίσσι θα αργήσει να πάρει τα πάνωτου.
  Θα πρότεινα το εξής¨ Να τιναχτεί όλος ο πληθυσμός σε ένα κουτί με σίτα –κάτι σαν αυτά που στέλνουν τα μελισσοδέματα – και να τους δώσουμε το φάρμακο πού θέλουμε έξω από την κυψέλη χωρίς τα πλαίσια.
  Μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και την ίδια κυψέλη αφού τινάξουμε μέσα τον πληθυσμό και πάρουμε τα πλαίσια με την προϋπόθεση όμως να έχει σίτα.
  Όταν τελειώσουμε με την θεραπεία παίρνουμε μια καθαρή κυψέλη ,τοποθετούμαι πλαίσια με άχτιστες ή χτισμένες ή και τα δύο ανάλογα την εποχή καθαρές κηρήθρες τινάζουμε τις μέλισσες μέσα δίνουμε την βασίλισσα σε κλουβάκι και το τροφοδοτούμε με σιρόπι
  Τα πλαίσια με τους γόνους που είχαμε πάρει τα τοποθετούμε σε πατώματα επάνω σε άλλα μελίσσια και όταν εκκολαφθούν οι γόνοι κάνουμε την θεραπεία μόνο στις μέλισσες όπως πρίν και τους τα δίνουμε όποτε θέλουμε
  Αυτό που κερδίζουμε με αυτή την μέθοδο είναι το εξής
  Το μελίσσι προχωρά χωρίς μεγάλη καθυστέρηση σε καθαρές κηρήθρες ,χωρίς βαρρόα επάνω στις μέλισσες και δεν σμηνουργή

  Υ.Γ
  Φυσικά αυτή η μέθοδος δεν είναι δική μου !! είναι γνωστή την ξέρεις ,απλά την περιγράφω γιατί νομίζω πως αξίζει να την δοκιμάσει όποιος θέλει

  Υ.Γ 2
  Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις ,την μέθοδο των θηκών σαν τράπεζα βασιλισσών για ξεχειμώνιασμα τις είχε δοκιμάσει ο Πανταζής από το Βόλο με μεγάλη επιτυχία πριν μερικά χρόνια, το είχε γράψει στο περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση το έχει γράψει και ο θ.Μπίκος στο βιβλίοτου ‘Μάννα δεν είναι μόνο μία’

  Ηλίας.Μ
  Μελισσοκόμος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε Ηλία,χειρισμοί και μέθοδοι υπάρχουν πολλοί,εμείς κρίνουμε τα υπέρ και τα κατά,και κάνουμε το καλύτερο,για καθαρότερα μελισσοκομικά προιόντα,υγιή μελίσσια,μεγαλύτερες αποδόσεις, με το δυνατόν λιγότερο κόπο χρόνο χρήμα.

   Διαγραφή