Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Τώρα το χειμώνα  που περισσεύει λίγος χρόνος  φτιάχνω βασίλισσες και κηφήνες και παλεύω τη τεχνητή γονιμοποίηση,γιά την γονιμοποίηση και κηφηνοτροφία  θα κάνω άλλη ανάρτηση αργότερα. .Παρακάτω δείχνω κάποιες δικές μου μεθόδους εμβολιασμού που χρησιμοποιώ.  Όλη η διαδικασία γίνεται από την αρχή μέχρι το τέλος σε μια κυψέλη με τη βασίλισσα μέσα,θα εξηγήσω πως παρακάτω.
Στο πλαστικό πλέγμα τής ζέντερ επάνω κόβω ένα κομμάτι τετράγωνο χοντρό μαύρο  πλαστικό από καθαρή σακούλα αφήνοντας γύρω γύρω 1cm να εξέχει και πάνω και κάτω δυο αυτιά όπως της φωτογραφίας και το κουμπώνω πάνω στο κορμό της συσκευής.
Πλέγμα με νάιλον κουμπωμένο έτοιμο.
Αφαιρώ δυο πλαίσια ,κρίνοντας τα λιγότερο χρήσιμα σε γόνο και τροφές τινάζοντας πρώτα τον πληθυσμό μέσα.  
Σε ένα επιλεγμένο δυνατό μελίσσι γεμάτο πληθυσμό,βρίσκω τη βασίλισσα και την κλείνω στη συσκευή,και την τοποθετώ στη μέση της γονοφωλιάς, από πάνω του βάζω γυρεόπιτα και ζαχαροζύμαρο φτιαγμένα με  γύρη και μέλι από ρείκι, και αφήνω τη μάνα να γεννήσει. Ποτέ δεν βάζουμε σιρόπια  η ανώριμα μέλια η ξινισμένα,στα ζυμάρια, ειδικότερα το χειμώνα. Η γυρεόπιτα μόνη της σαν τροφή δεν κάνει για όλες της μέλισσες γιαυτό βάζω και ζαχαροζύμαρο.

Η εργάτριες στεγανοποίησαν τον πυθμένα γύρω γύρω και κόλλησαν το νάιλον στα κελιά μετά τα γέννησε η μάνα και έχουμε αυγά ημέρας όπως της φωτογραφίας, μόλις σκάσουν και γίνουν σκουληκάκια δηλαδή σε 72 ώρες είμαστε έτοιμοι να τα μεταφέρουμε στα βασιλικά κελιά. Η μεταφορά γίνεται πολύ εύκολα βγάζοντας το πλέγμα από τη συσκευή και ξεκολλώντας το νάιλον με της λάρβες..Με βελονάκι η οδοντογλυφίδα. της μεταφέρουμε στα β κελιά    
Σε προηγούμενη ανάρτηση έχω γράψει πως φτιάχνουμε πλαισιοδιάφραγμα ενός πλαισίου.
Αφού εμβολιάσουμε δεν την παίρνουμε τη συσκευή αλλά την κλείνουμε σε πλαισιοδιάφραγμα μαζί με τη βασίλισσα  και την τοποθετούμε στο τελευταίο πλαίσιο της κυψέλης μας.. Αυτό το κάνουμε για δυο λόγους πρώτον για να απομακρύνουμε τη βασίλισσα από τα εμβολιασμένα κελιά και να έχουμε αποδοχή,και δεύτερον αν δούμε την επομένη του εμβολιασμού κάποια άκυρα κελιά να τα ξαναεμβολιάσουμε με νέες λάρβες εδώ θέλει λίγη προσοχή στην ηλικία της λάρβας που θα βάλουμε στα άκυρα διότι μπορεί να έχουμε μια μέρα διαφορά ηλικίας γιαυτό αν δεν είμαστε σίγουροι σημαδεύομαι με μαρκαδόρο τα κελιά για να τα ξέρουμε πια είναι νεότερα. Μετά από 11 μέρες από τον εμβολιασμό η παίρνουμε και μοιράζουμε τα β κελιά σε σύζευξις οι σε παραφυάδες,η βάζουμε μαναστάσια [προστατευτικά καλύμματα β κελιών]για να μην έχουμε βασιλομαχίες.
Γυρεόπιτα από γύρη  και ρεικόμελο .


 Πρώτη μέρα εμβολιασμού, και περιορισμού βασίλισσας σε πλαισιοδιάφραγμα 
Δεύτερη μέρα εμβολιασμού και έχω αποδοχή 7 στα 9.
Αποδοχή 17 στα 18.


Εδώ εμβολίασα της μισές δοκίδες της ΕΖΙ που χρειαζόμουν και έβαλα πειραματικά μια χαρτονένια κάρτα στη θέση τους, πίσω από τη συσκευή   Η βασίλισσα γέννησε πάνω στο χαρτόνι κανονικά όμως οι εργάτριες το έκριναν ακατάλληλο και το απέρριψαν ροκανιζοντάστο και καθάρισαν και το χτισμένο μέρος μπροστά στη συσκευή που βρισκόταν τα κελιά με χαρτονένιο πάτο.Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το κουμάντο και τον τελευταίο λόγω τον έχουν οι εργάτριες μέσα  σε μια κυψέλη. Αν στη θέση της κάρτας είχα βάλει νάιλον χοντρό θα το αποδέχονταν σίγουρα όπως στη ζέντερ παραπάνω.
Αυγά ημέρας πάνω στη κάρτα.

Η κάρτα πίσω από τη συσκευή.  Το συμπέρασμα του πειράματος θα το γράψω με τον τίτλο ενός τραγουδιού.                   ΕΊΝΑΙ ΚΑΚΌ ΣΤΗΝ ΆΜΜΟ ΝΑ ΧΤΊΖΕΙΣ ΠΑΛΆΤΙΑ.
Καλές βασιλοτροφείες εύχομαι σε όσους ασχοληθούν.

4 σχόλια:

 1. Ότι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο
  Οι πικραμένες καρδιές το ξέρουνε μόνο
  Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια
  Ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια, κομμάτια
  Στη ζωή ξεκινάμε με όνειρα χίλια …….
  Είναι ένα απ τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια Μπάμπης Τσετίνης Λίτσα Διαμάντη.
  Κάποτε μια φορά και έναν καιρό εν έτη 79-82 εκεί στη Σάμο στα στενά της Μυκάλης στο ομώνυμο κέντρο προς την ψιλή άμμο [Καλοκαιρινό με ψαθί γύρο γύρο στο κύμα] ο Πέτρος και ο Νώντας [κιθάρα μπουζούκι] με το που έφτανα στην είσοδο διέκοπταν και έπιαναν αυτό το άσμα . Ήξεραν την αδυναμία μου. Φιλαράκια καλά βλέπεις τα τρώγαμε μαζί …..τα χταπόδια που έβγαζα .Μαζί και το αφεντικό ο μουσάκιας [δεν θυμάμαι το όνομα]
  Αν κάποιος απ το κατάστημα η απ τους θαμώνες μας διαβάζει καιθυμάται ας γράψει κάτι. [Υπήρχε και δεύτερη κιθάρα.] α ρε χρόνια ξέγνοιαστα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μέγιστο άσμα,ΘΕΟΔΟΣΗ και διαχρονικό,είναι και μένα από τα αγαπημένα μου, μαζί με το πάρε με στο τηλέφωνο,και το ηλιοβασιλέματα, ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μετά την μουσική πανδεσία σας επαναφέρω στην ,ως νεόκοπος μελισσοκ, με ερώτηση.Πότε;ελευθερόνουμε την βασίλισσα και σε τι κατάσταση βρίσκεται το μελίσσακι μας Ευχαριστώ προκαταβολικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φίλε αν και νεόκοπος έκανες ωραία ερώτηση.Τη βασίλισσα δεν την ελευθερώνουμε αμέσως,αλλά όταν τελειώσουμε τη βασσιλοτροφεία, από το ένατο πλαίσιο που την έχουμε μαζί με το πλαισιοδιάφραγμα αρχίζουμε και κάθε μέρα και την πλησιάζουμε ένα ένα πλαίσιο προς το κέντρο,σε 4 μέρες το αργοτερο είναι στο μέσον των πλαισίων και έτοιμη για σεργιάνι[απελευθέρωση]. Τώρα σε τη κατάσταση θα είναι το μελίσσι, αυτό εξαρτάται από το πόσο συνετά συνεργαστήκαμε μαζί του. Αν δούμε πως χρειάζεται το βοηθάμε με σφραγισμένο ώριμο γόνο από κάποιο άλω μελίσσι.Ο παραπάνω τρόπος δεν είναι για να γίνει κάποιος βασσιλοτρόφος ,η για εμπόριο βασιλικού πολτού. Για παραγωγή βασιλισσών σε μεγαλύτερη κλίμακα η βασιλικού πολτού,την Άνοιξη κάνουμε μελίσσια έναρξης και αποπεράτωσης και ξεχνάμε τον εγκλωβισμό του πλαισιοδιαφράγματος

  ΑπάντησηΔιαγραφή